4 Financiële tips over hypotheken in 2017

Zoals we inmiddels ieder jaar gewend zijn, zijn er ook in 2017 weer een aantal financiële veranderingen. Welke veranderingen worden er doorgevoerd en wat houdt dit in? Iedere situatie is persoonlijk en hierdoor kan dit wel eens positief voor jou uitpakken. De hypotheeknormen zijn in ieder geval iets ruimer dan in 2016!


Tweeverdieners of eenverdiener?
Wil je gaan samenwonen of misschien verhuizen naar een grotere woning? Goed nieuws. Want het inkomen van de partner, mag vanaf 2017 voor 60% meegeteld worden bij de hypotheekaanvraag. In 2016 is dit ‘maar’ voor de helft. Ben jij alleenverdiener? Dan kun je, afhankelijk van wat je inkomen is, in sommige gevallen meer lenen, bijvoorbeeld als je inkomen ca. 20.000 euro is.

Nog meer mogelijkheden: Starterslening en schenkingsvrijstelling.

Ook in 2017 blijven de mogelijkheden van de Starterslening van toepassing, mits jouw gemeente budget heeft en je hiervoor in aanmerking komt. Met de Starterslening kun je als starter het verschil overbruggen tussen de prijs van jouw eerste koophuis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen. In de nieuwe vorm blijft de kern van de lening, die dus bovenop de normale hypotheek komt, hetzelfde. De lening is de eerste drie jaar maandlastenvrij, fiscaal aftrekbaar en geborgd door Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), dat verantwoordelijk is voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Ook met de nieuw ingevoerde combinatielening, waarbij je voldoet aan de verplichte aflossingseis, voldoet de Starterslening aan de regelgeving. Een fijn idee dat je met de starterslening je eerste huis kunt kopen. En dan is er nog de verruimde schenkingsvrijstelling die per 1 januari 2017 omhoog gaat van € 53.016 naar € 100.000. De ontvanger moet het bedrag besteden aan de eigen woning of aan de aflossing van de hypotheek- of restschuld. De leeftijdsgrens voor ontvangers blijft liggen tussen de 18 en 40 jaar. Nieuw is dat geen sprake hoeft te zijn van een ouder-kindrelatie. En dat de schenking gespreid over 3 jaar mag worden gedaan (2017, 2018 en 2019), in plaats van voorheen in een jaar.

Maximale hypotheek t.o.v. waarde woning
De maximale lening die je mag afsluiten bij het kopen van een woning daalt van 102% naar 101% van de waarde van de woning. Dat betekent dat je een groter deel van de bijkomende kosten uit eigen middelen moet financieren. Denk aan overdrachtsbelasting en financieringskosten. Het percentage daalt elk jaar een procent, tot 100 % in 2018. Uiteindelijk is het beter om minder te lenen voor de aankoop van je woning, hierdoor is je hypotheek niet onnodig hoog.

Minder dan 1 jaar zelfstandig? Nieuwe mogelijkheden!
Zou je graag een eigen woning willen kopen maar ben je pas als zelfstandig ondernemer gestart? Tot voor kort moest je als zelfstandige minimaal 3 jaarcijfers kunnen aantonen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Per 1 december zijn de mogelijkheden een beetje verruimt. Heb jij een dienstverband gehad voordat je als zelfstandige begon? En heb je in ieder geval van 1 boekjaar, de jaarcijfers van jouw bedrijf? Maak een afspraak en samen bekijken we de mogelijkheden.

Meer informatie of een afspraak maken?
Ieder situatie is persoonlijk, daar zijn wij als hypotheekadviseur zeer bewust van. Daarom is het prettig om tijdens een persoonlijk gesprek meer informatie te ontvangen specifiek op jouw situatie van toepassing. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend. Neem contact met ons op via 0113-383188 of via WhatsApp 06-31978860. Mailen kan ook: info@woonwijzhypotheek.nl

Check en like onze facebookpagina voor tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *