Nederlanders veel spaargeld opgenomen.

29 APRIL 2014
DNB: uitzonderlijk veel spaargeld opgenomen

Nederlanders hebben het afgelopen jaar “uitzonderlijk veel” spaargeld opgenomen. In totaal gaat het om ongeveer 4 miljard euro, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Het opgenomen geld werd voor een belangrijk deel gebruikt voor het extra aflossen van de hypotheek. Dat levert woningbezitters meer op dan het geld op een spaarrekening te laten staan.

Volgens DNB is de spaarrente in de afgelopen 12 maanden met ongeveer een half procentpunt gedaald tot gemiddeld 1,37 procent. Nederlanders hebben nog ongeveer voor 280 miljard euro op een vrij opneembare spaarrekening geparkeerd.

Ook de hypotheekrente is het afgelopen jaar gedaald, maar veel minder hard dan de spaarrente. Op nieuw af te sluiten hypotheken bedraagt de rente volgens DNB nu gemiddeld 3,52 procent. De hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens bedraagt in totaal 540 miljard euro. Daar moet een gemiddelde rente over worden betaald van 4,47 procent.

De daling van de spaarrente hangt volgens DNB samen met de vraag van banken naar financiering, het aanbod van spaargeld en de kosten van andere vormen van financiering.

Bron: NVM

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *