- Home
- Particulier
- Hypotheken
- Starten
Goed voorbereid op weg als starter op de markt.
Je wilt je eerste huis kopen. Een bijzondere, spannende periode. Je koopt ten slotte maar een keer de eerste eigen woning. Wat komt er allemaal bij kijken? We kunnen zeggen dat dit proces een aantal fases omvat. We adviseren je graag.
Om te beginnen: weet je al wat je maximaal kunt lenen en welke maandlast daar bij hoort? Aan de hand van de inkomen gegevens en eventueel die van je partner kunnen wij een duidelijke, overzichtelijke berekening maken met bijbehorende maandlast en benodigde inbreng eigen middelen. Wij kennen de klappen van de zweep en kunnen hierdoor tijdens dit gesprek al veel informatie geven over de mogelijke hypotheekaanvraag. Met keuze uit circa 30 geldverstrekkers zijn wij geheel onafhankelijk. We zoeken de beste geldverstrekker uit in combinatie met een aantrekkelijke rente en goede voorwaarden. Het is dan fijn om een goed en degelijk advies te hebben gehad alvorens je de knoop voor die droomwoning doorhakt!
Zodra je weet wat de mogelijkheden zijn, kan het zoeken naar het leukste huis beginnen! Tussentijds kunnen wij steeds blijven begeleiden en tips geven. Als het dan zover is en het bod is geaccepteerd door de verkopende partij, dan kan het hypotheektraject starten. Wij begeleiden je van A tot Z en geen vraag is ons te gek!
Welke mogelijkheden heb je als starter
Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat een bouwdepot ook nog steeds tot de mogelijkheden behoort? Een eventuele verbouwing mag onder bepaalde condities doorgaans meegefinancierd worden in de hypotheek. Het verduurzamen van je woning is daarnaast ook een belangrijk onderwerp. Want als je de investering hiervan gelijk mee kan nemen in je hypotheek, waarom dan niet? Bijna alle geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om Energiebesparende Maatregelen mee te financieren. In de meeste gevallen gaat het om een bedrag van € 9000,- wat je extra kunt lenen tot een maximum van 106% van de woningwaarde. Deze € 9000,- blijft buiten de inkomenstoetsing. Zo heb je altijd een extra potje om je huis een stukje duurzamer te maken. Onder Energiebesparende Maatregelen valt o.a. een warmtepomp, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en HR++ beglazing.
Starterslening vanuit de gemeente
En heb je wel eens van de Starterslening gehoord? Dit is een lening vanuit de gemeente, die het laatste steuntje in de rug kan geven om het gat te overbruggen tussen de maximale hypotheek die de geldverstrekker geeft en de benodigde hypotheek om de woning te kopen.
Als starter geldt sinds 2012 de verplichting om de hypotheek in 30 jaar volledig af te lossen. Dit kan door het aangaan van een annuïtaire of lineaire hypotheekvorm. Bij deze hypotheekvormen wordt in het maandbedrag een deeltje van de hypotheek direct afgelost.