- Home
- Particulier
- Hypotheken
- Verhuizen
Toe aan een nieuwe stap in je leven, laten we verhuizen.
Ben je toe aan een andere woning? Denk je er over om te verhuizen naar die andere woonplaats? Of heb je zin in een grotere of juist misschien kleinere woning? Het is fijn om dan exact te weten wat er mogelijk is. Aan de hand van de huidige, lopende hypotheek en de verwachte marktwaarde van de woning kunnen we concluderen of er bij verkoop mogelijk een mooie overwaarde of misschien een restschuld zal ontstaan. Hier borduren we op voort, om de mogelijkheden voor een andere woning in kaart te brengen. Uiteraard hoeft er nog geen nieuwe woning in beeld te zijn. Want juist wil je eerst weten wat je kunt, voordat de vervolgstap concreter gezet kan worden.
Maak gerust een afspraak met ons en samen bespreken we de wensen en mogelijkheden. Blijf je toch liever in je huidige woning na ons gesprek? Dan zijn er geen kosten verschuldigd, het eerste gesprek is altijd vrijblijvend!
Hypotheek van voor 2012
Als de lopende hypotheek voor, of in 2012 is afgesloten dan zijn er mogelijkheden om aflossingsvrij te financieren. Dit mag doorgaans tot een maximum van 50% van de marktwaarde van de woning. Een aflossingsvrij deel zorgt voor een lagere maandlast, maar is dit wenselijk? Want na de looptijd van de hypotheek blijft er bij een aflossingsvrij deel altijd een deel van de hypotheek open staan. Dit zijn onderwerpen die wij met een berekening goed in kaart kunnen brengen om tot een juiste beslissing te komen die passend is.
Het kan ook zijn dat je de eerste eigen woning na 2012 gekocht hebt, dan gelden er weer andere regels. In deze situatie geldt de aflossingsverplichting van 30 jaar ook bij het doorstromen naar een andere woning. Het meerdere dat bijgeleend wordt, kan weer opnieuw tegen 30 jaar worden afgesloten. Wij leggen graag aan je uit hoe dit in elkaar steekt.
Stel ons je vragen
Met het onderwerp ‘verhuizen’ komen vast ook veel vragen boven water. Denk aan bijvoorbeeld het wel of niet verplicht investeren van de overwaarde in de nieuwe woning? Is een restschuld mee te financieren? Mag een gekoppelde ‘spaarpot’ gebruikt worden voor een verbouwing van de nieuwe woning? Je ziet of hoort misschien wel eens over een overbruggingshypotheek? Soms wil je de overwaarde alvast gebruiken om het nieuwe huis te kopen. In dat geval leent de nieuwe bank deze verwachte overwaarde alvast aan je uit. De overwaarde zit ten slotte vast in de huidige stenen en komt pas vrij nadat je jouw huidige woning verkocht en overgedragen hebt aan de nieuwe eigenaren. Oftewel, er zijn veel verschillende opties en scenario’s te bedenken. Een berekening en gesprek gebaseerd op jouw eigen persoonlijke situatie is dan wenselijk.