aov

Een AOV, onmisbaar voor elke ondernemer.

17 mei 2023

In dit artikel wil ik graag iets belangrijks met je bespreken: Jouw financiële veiligheid als zelfstandig ondernemer. Ben je naast zelfstandig ondernemer ook kostwinner, dan is er wellicht een groot risico waar je mogelijk niet bij stil staat. We hebben het over het ontbreken van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Volgens Avéro Achmea heeft slechts een kwart van alle zelfstandigen een AOV. Zit jij bij de driekwart die geen AOV heeft? Wees gerust, we helpen en ontzorgen je graag op het gebied van verzekeringen. Dus lees alsjeblieft even verder mee.

Er komt als ondernemer veel op je af, en de stress kan soms behoorlijk oplopen. Daarom is het belangrijk om te zorgen voor financiële rust, specifiek als het gaat om arbeidsongeschiktheid.

Appeltje voor de dorst
Als ondernemer weet je dat het slim is om een appeltje voor de dorst te hebben. Je inkomsten kunnen namelijk variëren en er kunnen altijd onzekere tijden aanbreken. Zelf sparen voor een inkomen bij ziekte of ongeval is eigenlijk geen realistisch alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Want wanneer je ziek wordt en je niet meer kunt werken, weet je immers niet hoelang je uit de running zult zijn. In het ergste geval kun je zelfs nooit meer werken. Stel je voor dat je in deze situatie toch een inkomen hebt? Dat geeft toch rust?

Nu hoor ik je denken” Die premie zijn vaak veel te hoog!” De hoogte van de premie wordt bepaald door verschillende factoren die we graag met je bespreken. Zo wordt er gekeken naar jouw beroep, je leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en de uitkeringsduur.

We kunnen het helemaal op maat maken voor jouw situatie:
Wat voor werk doe je? Het risico varieert afhankelijk van het type werkzaamheden wat je doet. Ben je werkzaam in de bouw, dan zal je risico hoger zijn dan wanneer je administratief werk verricht.
• Hoe is je medisch verleden? Verzekeraars willen vooraf meer weten over je gezondheid. Meestal gebeurt dit door het invullen van een gezondheidsverklaring.
Wat is je leeftijd? Je leeftijd speelt een rol bij het bepalen van de premie. Hoe jonger je bent, hoe lager de premie is. Let op: je kunt maar tot een bepaalde leeftijd een AOV afsluiten.
Hoe lang wil je zonder inkomen zitten? Je kunt zelf kiezen hoelang je wilt wachten voordat de uitkering ingaat. Dit noem je ‘wachttijd’. Bij een langere eigenrisicoperiode betaal je altijd minder premie. Samen kunnen we de beste optie voor jou bepalen.
• Welke dekking heb je nodig? Wil je een bedrag uitgekeerd krijgen als je jouw huidige werkzaamheden niet meer kunt uitvoeren? Of hoeft de uitkering pas in te gaan als je zowel je huidige beroep als een ander passend beroep niet meer kunt doen? Dit bepaalt mede de hoogte van de premie.
• Hoe lang wil je een uitkering ontvangen? Is dat tot aan je pensioen of mag de uitkering al eerder stoppen? Heb je zelf al spaarpotje tegen de tijd dat je met pensioen gaat?

Zoals je ziet hangt de premie van veel factoren af. Er zijn zoveel opties en mogelijkheden, dat we een arbeidsongeschiktheidsverzekering altijd op maat en daarmee ook betaalbaar kunnen maken. Voor ieder budget is er een verzekering te vinden. We zoeken het graag voor je uit en bespreken graag met jou alle wensen!

Broodfonds versus arbeidsongeschiktheidsverzekering
We merken vaak dat ZZP’ers twijfelen tussen een broodfonds en een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een broodfonds biedt slechts een uitkering voor maximaal 2 jaar en er is geen ondersteuning op het gebied van integratie of preventieve ondersteuning. Bovendien ben je afhankelijk van andere ondernemers. Is dat wat je echt wilt?

Premie is aftrekbaar
Goed nieuws! Wist je dat de betaalde premie van je arbeidsongeschiktheidsverzekering in veel gevallen aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting? Dat betekent dat je uiteindelijk minder betaalt. Klinkt goed toch?

Mogelijk wordt de AOV verplicht in 2027
Het zit er toch echt aan te komen: een verplichte AOV voor ondernemers. Al 3 kabinetten lang buigen zij zich over het probleem van de lage verzekeringsgraad bij arbeidsongeschiktheid. De overheid is er al jaren druk mee bezig. Hoewel dit pas op zijn vroegst tussen 2027 en 2029 ingaat, is het verstandig om nu in actie te komen. Zo behoud je de regie over je eigen situatie en kun je met een gerust hart blijven ondernemen!

Mijn advies: wacht niet af, maar neem nu de tijd om je opties te bekijken en ervoor te zorgen dat je financieel overeind blijft als je door ziekte of een ongeval niet meer voor inkomsten kunt zorgen. Maak een afspraak voor een persoonlijk advies. Samen zorgen we voor jouw financiële veiligheid.

Klik hier om een afspraak voor een gratis adviesgesprek met Davy te maken.


Deel dit bericht