Woningzoekers opgelet, denk aan het energielabel.

22 april 2024

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Dan is het belangrijk dat je op het energielabel let!

Het energielabel is van invloed op je leencapaciteit!
Het energielabel laat zien hoe energiezuinig de woning is én welke verbetermogelijkheden er zijn. De letters A+++++ tot en met G geven aan hoe energiezuinig een woning is vergeleken met een andere soortgelijke woning. Een woning met een A-label (groen) is zeer energiezuinig en een G-label is juist zeer energie-onzuinig. Welk label de woning heeft, is daarmee van grote invloed op je maandelijkse energierekening, je wooncomfort maar ook op de woningwaarde en verkoopbaarheid van de woning in toekomst.

Extra leenbedragen voor aankoop woning en energiebesparende maatregelen.
Sinds 2024 heeft het energielabel van een woning invloed op het maximale hypotheekbedrag. Heeft jouw nieuwe woning een goed energielabel? Dan kun je ook meer lenen. Woningeigenaren met een duurzame woning hebben minder energielasten, dus is een hoger hypotheekbedrag verantwoord. In onderstaande tabel vind je per energielabel het extra hypotheekbedrag.

Het werkt ook de andere kant op. Want ook kopers van een woning met een minder goed energielabel kunnen meer lenen. Hierbij geldt het omgekeerde: hoe slechter het label, hoe hoger de extra hypotheek. Hierbij is het goed om te weten dat dit extra bedrag dan alleen gebruikt mag worden om de woning te verduurzamen en het energielabel te verbeteren. Het extra geld komt dan in een bouwdepot en kan enkel worden besteed aan kosten voor energiebesparende maatregelen.

Energielabel Extra bedrag bij aankoop woning Extra bedrag voor verduurzaming

E, F, G € 0,- € 20.000,-
C, D € 5.000,- € 15.000,-
A, B € 10.000,- € 10.000,-
A+, A++ € 20.000,- € 10.000,-
A+++ € 30.000,- € 10.000,-
A++++ € 40.000,- € 0,-
A++++ met een energieprestatiegarantie afgegeven voor een periode van ten minste tien jaar € 50.000,- € 0,-

Maak een vrijblijvende afspraak. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jou? Neem dan hier contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak. We helpen je graag met het bekijken van jouw persoonlijke situatie!


Deel dit bericht