Nieuwe hypotheekregels 2024

13 december 2023

Elk jaar zijn er weer veranderingen op het gebied van de hypotheekregels. Zo geldt dat ook weer voor 2024. Wij hebben deze veranderingen al voor je uitgezocht en de grootste wijzigingen zetten we graag voor je op een rijtje.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting stijgt naar € 510.000,- woningwaarde. Overdrachtsbelasting is een eenmalige belasting die de koper van een woning moet betalen. In 2023 is de overdrachtsbelasting voor woningen waar je zelf in gaat wonen, nog steeds 2%. Ben je een huizenkoper tussen de 18 en 35 jaar en koop je een bestaande woning met een maximale koopsom van € 510.000,- dan hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen, mits je er niet eerder een beroep op hebt gedaan. Het maakt hierbij niet uit of je al een woning in bezit hebt of niet. Let op: deze vrijstelling is eenmalig te benutten.

NHG-grens omhoog

Koop je in 2024 een huis? Dan kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor woningen met een maximale aankoopprijs van:

– € 435.000,- inclusief eventuele verbouwingskosten;

– € 461.000,- als je het extra bedrag volledig besteed aan energiebesparende maatregelen in je huis.

De kosten voor het afsluiten van een hypotheek met NHG blijven eenmalig 0,6% van de hypotheeksom.

De voordelen van een NHG hypotheek zijn onder andere, meer zekerheid door middel van een vangnet wanneer de hypotheek door onvoorziene omstandigheden niet meer kunt betalen. Daarnaast zijn de rentes voor hypotheken met NHG lager!

Hoe zit het nu precies met de studieschuld? Hoe zwaar telt deze mee op de leencapaciteit? Heb je een studieschuld en wil je weten wat je maximale hypotheekmogelijkheden zijn? Vanaf 2024 telt het maandbedrag voor de DUO mee, en niet meer de hoogte van je oorspronkelijke studieschuld. Hierdoor telt de studieschuld dus minder zwaar mee bij een hypotheekaanvraag. Maar of je in 2024 hierdoor een hogere hypotheek kunt krijgen, hangt af van de hoogte van het bedrag dat je aan DUO betaalt. Ga je in 2024 ook een hogere rente aan DUO betalen? Dan wordt je maandbedrag ook hoger. En hoe hoger je maandbedrag, hoe lager je maximale hypotheek. Door een eventuele forse stijging van de rente, kan het in veel gevallen alsnog een negatieve invloed hebben op je maximale hypotheek.

De invloed van het energielabel op de hypotheek

Duurzaamheid wordt beloond en is voor steeds meer huizenkopers een belangrijke factor tijdens de huizenjacht. Wist je dat je vanaf 2024 een hogere hypotheek kunt krijgen als je nieuwe woning een goed energielabel heeft?  Een energielabel C of D levert een extra bedrag € 5000,- op. En heeft jouw nieuwe huis het best mogelijke label (A++++), dan kan de hypotheek zelfs maximaal € 50.000, – hoger uitvallen.

Energielabel omlaag, hypotheek omhoog. Nieuws is de mogelijkheid om meer te lenen als je jouw nieuwe huis gaat verduurzamen. Hierbij werkt het net andersom: hoe lager het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag. Zo kun je met een energielabel E, F of G maximaal €20.000 meer lenen. Bij een C of D label is dat € 15.000,- en € 10.000,- bij labels B tot en met A+++.

Benieuwd wat deze veranderingen betekenen voor jouw maximale leencapaciteit? Neem gerust contact met Karin of Lizzy op. Ze helpen je graag en rekenen de mogelijkheden voor je uit.


Deel dit bericht